top of page

Wanneer wordt er gevaren? 

Ballonvaarten vinden het ganse jaar door plaats. Het meeste wordt er gevaren van april tot en met oktober, hoewel het voor- en najaar en vooral de wintermaanden ook soms uiterst mooie dagen kennen. Voor een ballonvaart zijn stabiele weersomstandigheden nodig.


Waarom vindt een ballonvaart vroeg in de morgen of begin van de avond plaats? 
Een ballonvaart vindt juist dan plaats omdat de lucht dan het meest stabiel is. Luchtballonnen hebben koele, stabiele condities nodig om veilig te kunnen varen en de periode rond zonsopkomst/zonsondergang is daarvoor het meest geschikt. De thermiek begint ongeveer twee uur na zonsopkomst wanneer de zon de aarde verwarmt. Dan begint de luchtopbouw onstabiel te worden. Twee uur voor zonsondergang neemt de thermiek weer af. 


Wat is thermiek?

Thermiek zijn op- en neergaande luchtbewegingen, die het voor luchtballonnen moeilijk tot onmogelijk maken om stabiel te varen. Thermiek wordt veroorzaakt door de zon die het aardoppervlak opwarmt. 's Ochtends en 's avonds is de invloed van de zon het kleinste, of is de invloed van de zon zelfs volledig weg, en zie je de luchtballonnen. In de winter is er geen thermiek, en zie je ook luchtballonnen overdag vliegen.


Hoe kunnen luchtballonnen varen?

Hete lucht stijgt, zo simpel is het. Een grote brander zorgt ervoor dat tijdens de ballonvaart de lucht in de luchtballon warmer is dan de lucht buiten de luchtballon. De piloot bepaalt de hoogte en de mate van daling door de temperatuur binnen de luchtballon te beïnvloeden door middel van verwarmen en afkoelen.


Hoe stuur je een luchtballon? 

Luchtballonnen kunnen niet gestuurd worden! Niettemin variëren luchtstromen op verschillende hoogtes en een piloot kan hier gebruik van maken door op verschillende hoogtes te gaan ballonvaren.


Hoe hoog kunnen luchtballonnen varen? 

Onze piloten willen u graag zoveel mogelijk laten zien en zullen daarom, afhankelijk van het weer, op verschillende hoogtes varen. Een luchtballon kan zowel op boomtophoogte varen als enkele duizenden meters hoog. Uiteraard dienen we rekening te houden met de luchtvaartreglementering in het gebied waar we waren.

Is het koud boven in de luchtballon? 

Nee, u moet er vanuit gaan dat het in de lucht eerder warm is dan koud, omdat u geen wind voelt en de branders genoeg warmte afgeven.


Waarom is een luchtballon mand uit riet gemaakt?

Het riet wordt tot een mand gevlochten. Een rieten mand heeft een beschermende eigenschap bij de landing: riet buigt namelijk, en dit vangt de schok van de landing op. Aan de binnenkant van de mand zijn lussen, waaraan de passagiers zich kunnen vasthouden bij de landing.


Wat voor kleding moet ik dragen?

Ballonvaren is rustgevend maar ook avontuurlijk. Daarom wordt sportieve vrijetijdskledij aanbevolen.  Kledij die je op diezelfde dag zou aandoen om in het bos te gaan wandelen.   Een stevig paar gesloten schoenen is zeker een aanrader. Lichte schoentjes, pantoffels en naaldhakken zijn niet aan te bevelen. Na zonsondergang kan de temperatuur snel afkoelen, dus kan een trui wel aangenaam zijn.


Kan iedereen ballonvaren? 

We varen met passagiers die in goede gezondheid verkeren.  Belangrijk is dat u gedurende 1u tot 1u30 kunnen rechtstaan. Als er twijfel bestaat betreffende lichamelijke of gezondheidsredenen, geeft u dit dan aan ons door voordat u boekt. Zwangere vrouwen kunnen niet meevaren. Graag maken wij in dit geval op een later tijdstip een nieuwe afspraak. 

 

Ik heb een beperking en weet niet of ik kan meevaren?

Mensen met bijzondere noden zijn bij ons ook steeds welkom.Wij zijn bereid om samen met u in dialoog te gaan en samen na te denken over eventuele aanpassingen.Zodat iedereen deze belevenis op een ontspannen manier tegemoet kan gaan.Aarzel dus niet om ons te contacten en al uw vragen te stellen.


Hoe weet ik of de geplande ballonvaart zal doorgaan? 

Voor een avondvaart: Wij contacteren u de dag van de ballonvaart tussen 12u en 15u. 

Voor een ochtendvaart: Wij contacteren u de avond voor de vaart tussen 18u en 21u.


Wij beschikken op dat ogenblik over de meest actuele weersverwachting voor de geplande ballonvaart. U krijgt dan van ons te horen of de ballonvaart kan doorgaan en hoe laat u waar wordt verwacht. Als de ballonvaart niet door kan gaan, maken wij met u een nieuwe afspraak. Wanneer door een klant de reservatie minder dan 24u voor het afgesproken tijdstip wordt afgezegd, komt de cadeaubon of het voorschot te vervallen. 


Hoelang duurt een ballonvaart?

Een ballonvaart zelf duurt ongeveer 1 uur. Dit hangt af van de beschikbaarheid van de landingsmogelijkheden. Met alle voorbereidingen, het in- en uitpakken van de ballon mag je toch een drie tot vier uur rekenen, kortom: een hele avond ontspanning.


Mag ik een fototoestel meenemen?

De mooiste foto's worden vanuit een ballon genomen. Neem gerust een mooi kiekje en laat je fantasie de vrije loop. Maar vergeet niet om van de vaart te genieten. Als de landing eraan komt wordt het wel aanbevolen om uw fototoestel in een opbergtas te stoppen, om schade aan uw toestel te vermijden.  


Heb ik GSM bereik tijdens de ballonvaart? 

Op de meeste plaatsen en hoogtes is er gsm ontvangst. Dit is echter ook afhankelijk de operator. Het is natuurlijk belangrijker te genieten van de ballonvaart, dan te bellen. Tevens kan het gsm gebruik de werking van de apparatuur storen. Gelieve het bellen in de mand dus te beperken. 


Mag ik roken? 

Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden tijdens de ballonvaart.  Ook voor en na de vaart is het niet toegestaan te roken in de omgeving van de mand en gasflessen.   

U heeft nog vragen? 

Zijn al uw mogelijke vragen in verband met ballonvaren nog niet beantwoord? Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord

bottom of page